BIM med GIS, 3D och mobilitet – EPC & DevSummit 2018

Det är egentligen rätt otroligt hur snabbt en spelplan kan förändras. Även inom en bransch där iallafall jag trodde att förutsättningarna var ganska klara och fasta. Men så presenterades ett djupgående samarbete mellan Autodesk och Esri, med ambitionen att knyta samman två världar – BIM (Building information Model) med GIS (Geographical Information Systems).

DtAM%QxyT0mtYtqlDFtQ7g

Vad detta samarbete faktiskt innebär är att det framöver kommer att bli möjligt att knyta samman landskapsmodeller med stadsmodeller och därmed sätta den enskilda byggnaden i en annan kontext. Självklart kan arkitekturen inte utgå ifrån den lilla platsen, utan behöver sättas in i ett sammanhang med lokala, regionala och gränsöverskridande naturliga och sociodemografiska förutsättningar. Autodesk beskriver det på detta sätt.

Establishing a Collaborative Geodesign Environment

Under Esris internationella partner- och efterföljande utvecklarkonferens i Palm Springs blev vi visade flera olika exempel på hur detta samarbete kommer att se ut framöver, för så väl GIS- som CAD/BIM-användare. En del tidiga prototyper och en del mer färdiga möjligheter som släpps inom kort. Som exempelvis denna Revit-läsare för ArcGIS Pro 2.2.

revit
Från tweet av Nathan Shephard, https://twitter.com/NathanCShephard/status/971877138939826178

Eller denna bild som visar hur detaljerade modeller kan användas inom ArcGIS-plattformen.

bim
Från tweet av Chris Andrews, https://twitter.com/_ChrisJAndrews/status/967098101453406208

Jag ser också i mitt eget nätverk hur stort intresset kring denna integration är. Esri Sveriges VD la ut detta inlägg på Linkedin och intresset är enormt. Så något säger mig att detta samarbete var efterlängtat och ligger helt rätt i tiden.

Relaterat till detta var teman under konferenserna mobilitet och 3D – framförallt i kombination. Vilket ger oss en föraning om hur kraftfullt det kommer vara att kunna konsumera, analysera och tematisera allt i från enorma stadsmodeller till enskilda byggnader med BIM-kvalitet i såväl desktop som mobiltelefoner genom en webbläsare. Eller varför inte BIM och GIS anpassat för inomhusbruk?

 

Bilderna kommer från ett videoklipp som spelades in under Esri DevSummit 2018.

Så min titt i spåkulan ger mig en stark framtidstro. Tidigare skilda världar knyts samman och skapar en ljusare framtid för alla som arbetar med digitala verktyg för att bygga och utveckla städer, tar fram innovativa konstruktioner för ny infrastruktur eller kämpar för att hantera ökande miljömässiga och sociala utmaningar.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.