Importera symbolbibliotek till ArcGIS Pro

Under julledigheten cirkulerade det ett GIS-relaterat inlägg på sociala medier som fick stor uppmärksamhet och spridning. Det var en ArcGIS Pro-användare, Warren Davison, som hade tagit fram ett helt fantastiskt symbolbibliotek med ett utseende som ska efterlikna det skissartade, handritade utseende vi ofta återfinner hos landskapsarkitekter, planerare och designers.

Denna stil är perfekt för tidiga skisser eller regional och översiktlig planering, där det är viktigt att inte visualisera allt för detaljerade ytor, linjer eller punkter. Sådant som annars ofta skapas i illustrationsprogramvaror eller för hand. Här kan detaljerade geografiska objekt användas, men visualiseras med överlapp, skuggningar och osäkerhet.

I bilden nedan ser du ett exempel på hur resultatet kan bli (om än ganska taffligt), publicerad som en webbkarta. (Klicka på bilden för länk till interaktiv version).

Karta med länk till interaktiv version

Börja med att ladda ner symbolbiblioteket och öppna sedan ditt projekt i ArcGIS Pro. Välj fliken Insert och Add > Add Style

Nu är det bara att mappa upp attributvärden mot valfria symboler. Just denna stil innehöll symboler för tre olika level of detail, så sätt gärna upp flera olika skalnivåer på dina data för att skapa ett så bra utseende som möjligt.

Då symbolerna är av mer avancerad karaktär går de inte att publicera rakt upp och ner till ArcGIS Online eller ArcGIS Enterprise. I publiceringsskedet behöver du välja att skapa data som ett web tile layer. Då genereras färdiga bilder över din vackra karta.

Nackdelen med detta är att objekten inte blir klickbara. Men det är enkelt att lösa!

Publicera ytterligare en version av dina data, men som features.

När du skapar din webmap så lägger du till en transparent version med features ovanpå dina web tiles. Därmed kan användaren klicka på objekten och få full information, tillsammans med din innovativa och snygga design!

Säkerställ att dina features visas utan färg

Tänk på att konfigurera attributvisningen! Du som har följt den här bloggen vet att jag är allergisk mot popuprutor utan formatering. Säkerställ att titeln är relevant, eller läser från ett lämpligt attributfält, samt att du använder ett lämpligt urval av ytterligare attribut, eller även hellre, en kombination av fritext och attributvärden som i bilden nedan.

Stilen hittar du på ArcGIS Online: https://www.arcgis.com/home/item.html?id=3215e720f62d42008d125ca1a3219b14

Warren (som också står bakom stilen) skriver mer på Twitter: https://twitter.com/WarrenDz

Jag ser fram emot att se vilka snygga och informativa kartor du skapar med hjälp av denna stilmall. Kommentera gärna!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.