Nya svenska baskartor på ArcGIS Online

Du har säkert redan sett nyheten att Lantmäteriet har släppt delar av sitt kartmaterial som öppna data tidigare i år. För att hjälpa svenska användare av digitala kartor att dra nytta av detta har vi gjort i ordning tre småskaliga baskartor (1:250 000) som bygger på dessa data. Kartorna finns tillgängliga genom ArcGIS Online, men är helt vanliga karttjänster och går naturligtvis att använda i olika desktopprodukter och egna webbapplikationer.

Läs mer om vilka kartor som är släppta i denna nyhetsartikel. Kartorna hittar du enklast på ArcGIS Online genom galleriet av baskartor. Koordinatsystem för kartorna är Sweref 99 TM.

Exempel på användning

-Använd tjänsten som en bakgrundskarta i din ArcGIS Online-webbkarta eller i ArcGIS for Desktop.

  1. Gå till detaljsidan för en av kartorna, exempelvis Terrängskuggad översiktskarta.
  2. Välj Öppna > I kartvisaren. Lägg till annan information från exempelvis den levande världsatlasen.Levande världsatlas
  3. Njut av din snygga karta!

Översiktskarta

Kartan först

Du kan också söka efter kartan i den vanliga dialogrutan för ”Lägg till”, både i ArcGIS Online och i ArcGIS for Desktop. Sök i ArcGIS Online efter ”essb” (Esri Sverige – Svenska baskartor”.

Svenska baskartor

Vill du använda kartan som bakgrundskarta måste du klicka på beskrivningstexten och välja ”Använd som baskarta”.

Använd som baskarta

Avancerad användning

Genom att anropa REST-tjänsten direkt kan du inkludera kartan i valfri webbkarta eller direkt i desktop.

Tjänste-URL:en hittar du på detaljsidan för varje karttjänst.

TjänsteURL

2 reaktioner på ”Nya svenska baskartor på ArcGIS Online

  1. Ni har aldrig funderat på att erbjuda baskartan i wgs84 så att man använda den i esri-leaflet? Och ta bort åäö i namnet, sånt spökar alltid till det.

    Gilla

    1. Till att börja med: kul att du har valt att testa våra nya tjänster! Din feedback är högst relevant och vi kommer ta den med oss när vi jobbar vidare med detta under hösten. Det som släpptes här under juli månad var ett första steg av flera. Under hösten kommer vi jobba vidare med både förbättringar och utbyggnad av de tjänster som släpptes i juli. Som du kanske redan känner till blir ännu mer data öppen vid årsskiftet och vi har för avsikt att gå vidare på den inslagna vägen och göra den tillgänglig på bästa sätt för svenska ArcGIS-användare. Tyvärr kan jag inte vara så tydlig som jag önskar att jag skulle kunna vara om när dina önskemål är uppfyllda, i nuläget måste jag nog svara att vi jobbar på det under hösten. Men hör gärna av dig till oss om du vill diskutera ditt projekt så kan vi se vad vi kan göra för att hjälpa dig att komma vidare.

      Gilla

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.